Quantcast
Channel: Artsfiske – Hooked
Viewing all 114 articles
Browse latest View live

Sebastian (19) med unik stangfangst

$
0
0

Hørt om fisken langhalet langebarn? Ikke det, nei. Vel, i natt ble den tatt på stang i Norge for aller første gang.

Av: Endre Hopland

– Denne arten har lagt og trigget meg en god stund, så nå nylig gikk jeg til innkjøp av gummibåt og el-motor, og dermed var satsingen i gang. Men at den skulle sitte allerede på tredje turen hadde jeg ikke akkurat sett for meg, sier fangstmannen Sebastian Pedersen fra Stavanger til Hooked.

Pedersen fisket i Hafsfjord i Rogaland da den vesle fisken tok rekebiten han serverte. Valg av fiskplass var alt annet enn tilfeldig, da undervannsfotograf Rudolf Svensen har tatt bilder av turens targetart her tidligere. Skal en fiske etter en såpass spesiell art som langhalet langebarn, gjelder det nemlig å gjøre grundig research før en setter i gang.

– At arten finnes i fjorden har vært kjent i flere år, og vi er også en liten gjeng som har fått vite akkurat hvor den bor. Likevel har det ikke blitt satset noe særlig etter den. Rudolf har vel testet selv så vidt jeg vet, men utenom det har det vært lite. Derfor bestemte jeg meg for å gjøre et skikkelig forsøk, og jeg hadde belaget meg på at dette kom til å ta tid, sier Pedersen til Hooked.

Les også: Satte norgesrekord på en fisk folk flest aldri har hørt om

På den første turen ble det fisket i dagslys, men agntyver gjorde hele prosjektet vanskelig, Pedersen dregget opp på mellom 20 og 30 meters dyp, og på mudder og ellers fine sedimenter med innslag av sjøgress, kastet sandflyndrene seg over agnet hans straks det traff bunn. Tur nummer to gikk derimot på nattestid, og da var agntyvene fraværende. Dermed ble dette taktikken også for tredje tur.

Natt til tirsdag var altså Pedersen på fjorden igjen i sin nye gummibåt. Utstyrt med Skogseidstikke, glidebom #14-krok og reker, lot han dreggen gå over bord på godplassen. Bare noen minutter senere ble den allerede mer enn godkjente sommernattidyllen noen hundre knepp bedre.

Les også: Bli Hooked+-medlem – Få signert velkomstgave til verdi av kr 338,-

– Jeg hadde lagt meg meg til rette for å nyte livet, og var forberedt på mye venting, men det tok bare noen minutter før det skjedde ting. Jeg kjente aldri noe napp, men snøret mitt begynte å flytte seg rolig vekk fra båten. Siden jeg lå i ro på anker syntes jeg dette var merkelig, så jeg gjorde et tilslag. Og i andre enden var det litt tyngre enn det skulle være, forteller han.

Det ble naturlig nok aldri noen hard kamp med den vesle fisken, men spenningen på vei mot overflaten var likevel stor. 19-åringen skjønte nemlig straks at det ikke var noen sandflyndre han hadde kroket, men mulighetene for andre bifangster var selvsagt til stedet.

– Jeg vet ikke helt hva jeg hadde troen på da jeg sveivet opp, men det var litt smånapping innimellom, så jeg skjønte jo at det i alle fall var en fisk. Da den kom til overflaten husker jeg ikke hva jeg sa, men jeg vet jeg tenkte at det umulig kunne være så enkelt, sier han til Hooked.

Langhalet langebarn er en fisk i hornkvabbefamilien. Den blir opptil 50 centimeter lang, men så store eksemplarer er sjeldne. Arten finnes langs norskekysten, men blir veldig sjeldent fanget av kommersielle fiskefartøyer. Stangfangster av arten er altså totalt fraværende… Frem til nå.

Les også: Sjekk hva Sebastian traff på inne på grunna

– Det er fantastisk å få det første eksemplaret av en art i Norge. Helt konge! Fisken var 22 centimeter lang og veide 21 gram. Det er jo en liten fisk, men den er utrolig stilig, sier Pedersen, som stort sett er ute og fisker når været tillater det, skriver egen blogg og alltid er på jakt etter nye arter til artslisten sin.

Da det langhalede langebarnet var i båten, gikk det selvsagt ut noen snaps til fiskekompiser. Reaksjonene lot ikke vente på seg, og ikke overraskende var turbofisker og sambygding John Olav Florø-Larsen førstemann på tråden.

– Han ringte etter 20 sekunder, selv om det var midt på natten. Jeg var inne igjen klokken 04.30 i dag tidlig, og et par timer senere stod John Olav på døren med fiskeutstyret, sier Pedersen, som var på vei ut igjen til langebarbankene da Hooked snakket med han tirsdag formiddag.

The post Sebastian (19) med unik stangfangst appeared first on Hooked.


Andreas (17) har fått 100 arter på stang i Norge

$
0
0

I en alder av bare 17 år, har Andreas Vik fra Langesund allerede klart mesterstykket å fiske 100 forskjellige fiskeslag på stang innenfor de norske landegrensene. Jubileumsfisken var av den minneverdige sorten.

Av: Endre Hopland

– Det er vel for rundt to år siden at jeg satte meg som mål å nå 100 arter før jeg fylte 18 år. på dette tidspunktet hadde jeg rundt 60 arter, og så at med en del jobbing så burde dette kunne gå. Det har jo selvfølgelig blitt mer reising og vanskeligere å få nye arter etterhvert som listen har vokst, men prosessen har også gitt mange gode minner å se tilbake på sammen med gode venner. Mye blanking og enda mer jubel når artene først sitter, sier Andreas Vik til Hooked.

Langesund-ungdommen, som fylte 17 år i mai, startet med artsfiske for tre og et halvt år siden. Bakgrunnen for det hele var at to kompiser tok han med ut på fisketur og viste han hvordan en fisker med agn.

– Da fikk jeg straks fisk jeg aldri hadde sett før, og jeg syntes jo det her var dritkult. Siden den gangen har jeg fisket etter nye arter. Da jeg startet hadde jeg nok ikke mer enn ti forskjellige fiskeslag på listen, men denne vokste seg kjapt litt lenger, forteller han.

Les også: Sjekk hva Espen dro opp fra 440 meters dyp

Tirsdag i forrige uke var Vik i Tvedestrand, der art nummer 99 ble landet. Dette var en liten regnlaue. Helgen var i utgangsppunktet satt av til karpefiske sammen med kompis Aron Bohnhorst, men da det midt i fisketuren tikket inn en melding om han ville være med på hvitskatefiske ute i Langesundbukta dagen etter, kunne han bare ikke si nei.

– Den kvelden ble vekkerklokken på mobilen satt på litt for tidlig, slik at det var tid til å pakke ned karpeutstyret og dra hjem og hente havfiskeutstyr, sier han til Hooked.

Det var Espen Abrahamsen og lillebror Tobias Hansen som inviterte til havfisketur denne dagen, i Trutta Raymarine sin superbåt. Fisket var helt upåklagelig, med flere brosmer over tikilosmerket i båten. Dagens virkelige godfisk var det likevel Andreas Vik som stod for. Opp fra dypet dro han nemlig en hvitskate på pene 8,9 kilo. Dette er en drømmefisk for alle med forkjærlighet for artsmangfold her til lands, og var altså attpåtil art nummer 100 for den unge fiskeren.

Andreas Vik med hvitskate
ART NUMMER 100: Denne hvitskaten på 8,9 kilo ble Andreas Vik sin art nummer 100, elleve måneder før fylte 18 år. (Foto: Espen Abrahamsen)

– Dette er uten tvil en av mine beste fangster noen gang, og gleden av å få den kan virkelig ikke beskrives. Det at den ble art nummer 100 er også meget innafor, og noe jeg aldri trodde ville skje, sier han til Hooked.

Det er bare rundt 20 sportsfiskere som har passert 100 arter på stang i Norge, og det ligger veldig mye tid, innsats, forarbeid og ikke minst reising bak en slik prestasjon. Å nå 100 arter før fylte 18 år er Andreas Vik helt alene om her til lands, og uten sertifikat og bil til å farte land og strand rundt med, er dette virkelig en prestasjon det står respekt av.

– Jeg har fått seks nye arter så langt i år. Utenom regnlaue og hvitskate har det blitt taggmakrell, piggskate, kystringbuk og havmus. Det har blitt en del langturer i år for å få de fleste av disse, men jeg synes jo dette er moro også da, forteller Vik, som har en karpe på 9,76 kilo som sørste fisk og en leirkutling på 0,37 gram om minste.

Andreas Vik med karpe
REKORDFISKEN: Andreas Vik med sin hittil største fisk, en karpe som såvidt endte på feil side av ti-tallet. (Foto: Privat)

Nå når de første 100 er i boks, skulle en kanskje tro at 17-åringen ville roe ned fiskingen noen hakk. Det forsikrer han at han ikke har noen som helst planer om.

Les også: Disse bildene er tatt med tre års mellomrom, men fisken er den samme

– Neste mål er 110 arter, men jeg regner ikke med at jeg klarer det før jeg blir 18. Det bør derimot være mulig å klare 105. Jeg har ellers et mål om å få fisk over 10 kilo, samt ikke bare fiske etter nye arter, men også mer av det jeg liker best. Karpefiske, båtfiske etter rødknurr og varer og vindusfiske er favorittene, sier han til Hooked.

The post Andreas (17) har fått 100 arter på stang i Norge appeared first on Hooked.

Nybakte artsidioter på Østlandsturné

$
0
0

Som nye artsfiskere skjønte undertegnede og Tore Kulset kjapt at vi måtte østover for å fiske ferskvannsarter. Her er historien om vår første Østlandsturné.

Av: Christopher Skrondal Engan

Datoen ble satt, jeg ble ferdig med eksamen og Tore kom seg unna jobb. Torsdag 9. juni ble bilen pakket, vi sa farvel til kvinner og barn og satte stø kurs østover fra Stjørdal ved Trondheim. Vi hadde ingen sekunder å miste, så da jeg spurte om å få slå lens, så Tore bare dumt på meg. Standarden var satt.

Turen var nøye planlangt på forhånd, med hvilke arter vi skulle ta, og hvor vi skulle ta dem. Første stopp på reisen var Drengsrud, der vi skulle fiske dvergmalle. Vi ankom klokken 01.30 på natta, og nærmest løp frem til vannet. Vi fisket med mark, men fisket var meget tregt i starten. Tore fikk ny art i form av abbor, mens jeg fikk ny i form av mort.

Tore - Abbor

Christopher - Mort

Vi byttet plass, og etter en liten stund så jeg mange dvergmaller smømmende rundt foran meg, og jeg fikk lurt en til å ta marken. Ikke den største mallen med sine 160 gram, men jubel for ny art!

Christopher - Dvergmalle

Etter suksessen, fisket Tore med alle stenger for å prøve å få malla, men etter mange timer innså vi nederlaget. Videre dro vi innom Gjellumvannet for å ta suter og sørv, men ingen av disse ville bite. Vi begynte å lure på om turen «skulle bli sånn», men fant ut at vi bare måtte dra på videre i ruta.

Neste stopp ble Røyken, hvor vi skulle fiske akvariefisk, nemlig rødgjellet solabbor.

Stemning - Røyken

Vi tok fisken etter bare noen sekunders fiske, og fylte raskt ei lita bøtte med arten. Vi hadde fremdeles ingen tid å miste, så derfor dro vi videre.

Christopher - Rødhjellet Solabbor

Tore - Rødhjellet Solabbor

Vi dro en tur opp til Kjeppestadbekken i håp om nipigget stingsild, men så ikke en eneste en. Neste punkt på agendaen var Dynovika, en plass kjent for å være artsrik, og det viste den seg også å være. Vi var begge trøtte etter å ha fisket hele natta, men konkluderte med at vi var på fisketur, ikke sovetur…

Stemning - Dynovika

Tore var raskt oppe med flire og laue, noe som gjorde at jeg ble ganske nærgående og etter hvert fikk tatt disse artene selv.

Tore - Flire

Tore - Laue

Christopher - Laue

Christopher - Flire

Kort tid etter, begynte sørven å bite, slik at vi fikk tatt noen hver av denne.

Tore - Sørv

Christopher - Sørv

Tore satset videre på bunnmeite etter hork, noe som ga uttelling etter en stund. Da Horken først begynte å bite, ble det et skikkelig horkbonanza, slik at vi begge fikk tatt mange hver.

Tore - Hork

Christopher - Hork

Mot slutten av oppholdet i Dynovika, fikk Tore opp en Brasme. Jeg ble stresset, og trengte meg innpå Tores område i håp om en brasme selv. Tok et siste kast, og der satt den. Et greit eksemplar på 840 gram.

Tore - Brasme

Christopher - Brasme

Man må huske å pynte seg med sløyfe når man får Brasme…

Da vi skulle dra, kom det en kar som tok en asp tvert. Vi prøvde, men ingenting fungerte. Hit skulle vi tilbake! Vi ble enige om at vi ikke kunne gå to hele netter uten søvn, så på ettermiddagen fant vi oss en fin plass ved Glomma for å prøve på Stam.

Stemning - Glomma

Vi prøvde både mais, maggot, mark, reke og pølse som agn. Vi fikk litt av hvert, men ikke stam. Noen timer i teltet om natta hjalp på, for å si det sånn.

Tidlig neste morgen satte vi kompasskurs mot Halden for å hente vederbuk og kanskje gullbust. Vederbuken kom nesten med en gang for meg, og etter hvert også for Tore. Min største var på 580 gram, og Tores største på 560 gram. Tore fikk for øvrig en fin laue på 40,3 gram, også.

Stemning - Halden

Christopher - Vederbuk

Tore - Vederbuk

Vi fortsatte etter gullbust. Jeg fikk opp en som etter en del bildetitting og forhøring med folk ble vurdert til å være nettopp den. Vi dro videre etter at Tore hadde fått nok av plassen.

Christopher - Gullbust

Vi dro en tur utenom Halden for å prøve leirkutling på en «bankers spot». Jeg dro sandkutling som ny art, men vi fikk mange sand- og svartkutlinger, trepigget stingsild, microsandflyndrer og microhvitting. Mange forbipasserende lurte på hvorfor vi fiska disse små fiskene… Idioter… En makrellstim kom intill brygga og kokte i overflaten, noe som var et kult syn.

Neste stopp var Eskelunddammen i Råde for å hente gullfisk. Begge dro den gangke raskt på mais, så da var det bare å ture videre. Jeg mista dessverre en helt oransje en, noe som var meget irriterende.

Tore - Gullfisk

Christopher - Gullfisk

Vi stoppet innom vollgraven rundt gamlebyen i Fradrikstad i håp om karuss, men der var det tydligvis bare grei mort som ville ta. Min største var på 131,5 gram.

Stemning - Fredrikstad

Neste lokasjon var Skinnerflo, noe som var dagens høydepunkt for vår del. Her var det gjørs som var target, og vi hadde hørt at den skulle være tallrik her. Vi begynte med å fiske agnfisk, og fikk mye laue, mort og bra sørv. Da sola endelig seg ned, begynte vi å agne med filétbiter etter rovfisk. Ikke altfor lenge etter det, hadde Tore et bra hugg på stanga, og en pen gjørs på 1,13 kilo kom opp. Rå fisk!

Tore - Gjørs

Jeg kjente at pulsen min steg betraktelig da den første gjørsen kom opp på land. Øynene mine var klistret til stangtuppene derifra. Min gjørs lot vente på seg, men plutselig fikk Tore et skikkelig hugg på 3-15 grams-stanga. Dette var noe større! Etter en del ville utras, kom ei flott gjedde på 7,22 kg på land. Ny pers. Syk fight, syk fisk!

Tore - Gjedde

Ikke lenge etterpå, ble det liv i mi stang, og jeg fikk endelig lettelsen ved å få en liten gjørs selv. Endelig!

Christopher - Gjørs

Vi fisket litt til før vi pakket sammen, og fant oss en plass der vi kunne ta noen timer på øyet i bilen.

Neste dag ville vi prøve litt bryggefiske i saltvann etter arter som er nærmest fraværende i Trøndelag. Dette viste seg å være meget utfordrende, for i Oslo virker det som at de ikke liker folk. Bommer var låste. Det var ulovlig å parkere overalt, Det var ulovlig å fiske på brygger…

Vi siklet begge etter asp, så vi satte ny fartsrekord (nesten) til Dynovika igjen. Vi satte på spinnere på stengene, og begynte å kaste. Jeg tok en Asp på det tredje kastet! Maks glede. Etter det, lot jeg Tore satse, og la meg selv på en benk for å få noen timer på øyet.

Christopher - Asp

Tore kastet i timesvis på vakende asp, med både spinner og agn, men det ble ikke flere enn noen usle napp. Han måtte innse nederlaget, så vi dro inn i byen for å spise. Vi valgte Egon denne gangen, ikke en bedre italiensk restaurant ikledd turklær slik som dagen før…

Jeg ville innom Hovinbekken en tur for å prøve bekkerøya. Dette var midt i en park full av folk, så bare jeg gikk med fiskestanga og Tore lot som han ikke kjente meg. Fikk opp en fisk ganske raskt, men til min store skuffelse viste det seg å være en kjedelig ørret…

For å få en sirkelkomposisjon, dro vi til Gjellumvannet igjen for å prøve suter. På den første plassen var vi omringet av utlenninger som ikke hadde peiling på hvordan de skulle fiske, og badegjester som ikke brydde seg om oss. Da vi endelig kom til gromplassen, hadde vi trua. Vi så en Suter som vaket rett foran oss. Uansett hva vi prøvde, bet det ikke. Dette var rett ved togskinnene, og til slutt stoppet et tog, og konduktøren sa at vi forstyrret togtrafikken og ikke kunne fiske der… Vi fikk nok.

Vi nærmet oss slutten på dag tre, slik at hjemreisen var rett rundt hjørnet. Vi dro så til Drengsrud igjen for at Tore skulle få tatt dvergmallen. Under suterfisket hovnet den ene foten min skikkelig opp, slik at jeg måtte nærmest hoppe til Drengsrudvannet. Etter ei stund satt mallen til Tore og vi var begge førnøyde!

Tore - Dvergmalle

Foten min slo seg skillelig vrang, slik at da vi skulle tilbake til bilen, måtte jeg spikke meg en stokk å gå med, til Tores store fornøyelse…

På Turen hjem, sov og kjørte vi på skift. Vi måtte ha en obligatorisk stopp innom Bolleland (noe jeg ikke fikk på tur nedover i frykt for å tape verdifulle fiskeminutter).

Tore endte opp med 11 nye arter, og har nå 52 totalt, mens jeg fikk 14 nye arter, og har nå 53 totalt. Vi var begge fornøyde med hva vi fikk til på tre dager! Super tur med maksimalt fiske og minimalt med søvn. Det frister med gjentakelse, og vi anbefaler alle nye artsfiskere å ta samme runden selv.

Har du en god fiskehistorie eller turrapport du vil dele med Hooked sine lesere? Ta kontakt med oss på endre@hooked.no.

The post Nybakte artsidioter på Østlandsturné appeared first on Hooked.

Artsjegeren

$
0
0

I en alder av bare 16 år har Sigurd Davidsen fra Egersund klart kunststykket å få 100 forskjellige fiskearter på stang i Norge. Fotball så han seg nødt til å slutte med for et par år siden, da det tok opp for mye fisketid.

Av: Øystein Davidsen

– Her! Under denne steinen. Tror det er en femtrådet tangbrosme. Den har ikke du. Hvor stor krok har du på? Den er for stor. Ta denne. Ferdigagnet med reke. Forsiktig med lyset så du ikke skremmer den.

Jeg og Sigurd(16) befinner oss i knedypt vann i en bukt ved Egersund. Bukta er heldigvis temmelig bortgjemt – og det er mørkt. Sånn sett er det sikkert ikke så mange som ser hva vi holder på med.

– Prøv å få agnet ned i den sprekka der. Slå av lyset.

Jeg følger instruksjonene jeg får fra guttungen, og etter en liten stund kjenner jeg napp i den lille stanga. Jeg gir tilslag, sveiver inn og slår på lyset. Jammen hadde han rett. Femtrådet tangbrosme. Jeg kan, etter grundig instruksjon, notere meg for en ny art denne vinterkvelden.

16-åringen jeg har med meg kan sine ting. Han har nemlig tatt 100 forskjellige fiskearter. På stang. I Norge. Disse fangstene har et vidt spenn – fra Norges minste ferskvannsfisk, nipigget stingsild, på 1,1 gram og leirkutling på 0,6 gram til havets dronning, kveite, på 47 kilo.

Les også: Andreas (17) har fått 100 arter på stang i Norge

Det sier seg selv at fisket til Sigurd spenner over et stort spekter når det gjelder hvor og hvordan det fiskes. Og det fiskes selvsagt hele året – og på den tiden av døgnet som måtte gjelde for den aktuelle arten det jaktes på. Eller targetarten, som det heter i fagmiljøet. Joda, det finnes flere i Norge som driver med dette såkalte artsfisket. Den som til nå har det høyeste tallet er Audun Fremmerlid Skjølberg med 129 arter – et svimlende høyt tall som i stor grad avslører hva fritiden hans har gått med til.

Selv om man i teorien kan fiske 300 arter i Norge, er nok et liv i snaueste laget for å oppnå et slikt resultat. Sigurd har altså, som 16-åring, 100 arter på samvittigheten.

Selv om jeg begynte å telle arter i 1990, må jeg nok innrømme at jeg var en godt voksen mann før jeg hadde det antallet som denne ungdommen nå kan skilte med. Jeg leder fortsatt, men han tar hele veien innpå meg – selv om vi stort sett fisker sammen. Fisking er blitt hans store interesse her i livet – og store deler av tilgjengelig tid går med til dette – og da gjerne etter arter han ikke tidligere har fått.

Joda – parallelt med fiskinga har jo Sigurd, i likhet med de fleste på hans alder, prøvd seg på fotballbanen. Da han for et par år siden gav seg, var det ikke fordi at interessen hadde dabbet av.

– Det tar for mye fisketid, som han sa.

Og slik er jo livet – man må prioritere. Det kan vi vel alle skrive under på – uansett hvilken interesse man måtte ønske å dyrke.

Sigurd fattet interesse for artsmangfoldet i havet allerede før skolealder – og har systematisk fisket etter sære arter få andre har hørt om. Interessen har på ingen måte avtatt med årene – den er heller utvidet til å gjelde filming, fotografering og skriverier som vi kan finne på nett i diverse fora og andre sosiale medier. Her deler han sine opplevelser og andre tips på en slik innlevende måte at vi fort forstår at fisking er det som står denne ungdommens hjerte nærmest.

Selv for en artsjeger er ikke størrelsen ubetydelig – og man vil jo gjerne ha et størst mulig eksemplar av de enkelte artene. Men med de minste artene er man gjerne fornøyd om man bare får dem. «Dette var gøy. La oss aldri gjøre det igjen».

På ferskvannsfronten er hjemfylket Rogaland ganske kjedelig – og Sigurd var ikke gamle karen før han ble kjent med artsmangfoldet på Østlandets sørlige deler. Her ble han kjent med fiske etter brasme, flire, mort, suter og hork – for å nevne noen.

Årlige turer til Finnmark har selvsagt også resultert i arter som kan være vanskelige å komme på talefot med rundt hjembyen Egersund – som for eksempel uer, kveite, steinbit og gapeflyndre. På Finnmarksvidda har han blant myriader av mygg landet abbor og gjedde.

Fra tid til annen forekommer det ulovlige utsetninger av fisk i ferskvann – enten i form av direkte utsettinger eller at sportsfiskere fra Europa fisker med levende fisk som agn. Å bruke levende fisk som agn er forøvrig ulovlig i Norge. Slike utsettinger kan fort resultere i at man med tid og stunder får en reproduserende bestand av en ny fiskeart i vannet.

Dette er selvsagt sterkt uønsket – men artsfiskeren vil før eller siden finne frem til dette vannet for å gjøre et iherdig forsøk. Lykkes han, vil jungeltelegrafen gå fort. Hemmeligholdelse er sjelden artsfiskerens sterkeste side.

Les også: Har fått 100 arter i Norge – to år på rad

Visste du for eksempel at det finnes karpe og grundling ved Farsund? At man kan fiske etter den sky og spennende karussen i Løkavann ved Haugesund? Eller at dyktige sportsfiskere kan fiske gullfisk på nærmere kiloen ved Kristiansand?

Men en ting er å vite hvor en art befinner seg – den skal likefullt fiskes. Noen arter kan være latterlig enkle å få, mens andre krever betydelig større innsats å lure. Det gjelder å sette seg inn i fiskens biologi. Når er den aktiv? Hvor stor krok bør brukes og hvilket agn bør prøves? Og ikke minst – hvordan skal dette presenteres?

De fleste nordmenn forbinder sportsfiske med slukfiske. Men ønsker man å fange mange forskjellige fisk er det fiske med ulike naturlige agn som gjelder. Dette kan rigges til på et utall måter – alt skreddersydd etter arten man er ute etter. Det blir gjerne noen timer ved kjøkkenbordet der slike «tackler» blir knyttet og sirlig lagt i en egen «tacklemappe» slik at det blir lett å rigge seg til når man endelig kommer seg ut på fisketur.

Så kan man lure på om sekstenåringen ikke snart går lei av det evige fisket. Lite tyder på det – og grunnene til det er mange. Sigurd liker friluftslivet sportsfisket fører med seg. Han liker utfordringen og spenningen ved å fiske etter nye arter – eller forsøke å få et større eksemplar av arter han har fra før.

Han deltar også i et par landsdekkende konkurranser som går over hele året. Her må det jo også fiskes om det skal bli poeng. Og – selvsagt – det ER gøy å fiske sin egen middag. Sin unge alder til tross har Sigurd hatt mange flotte fiskeopplevelser med fiskestanga i hånden – og fremtiden vil ganske sikkert gi han flere.

– Vi må på land for å veie og ta bilde.

Jeg er helt enig i det. Fast prosedyre. Vi vasser i land og finner frem det som trengs. En vekt med 0,01 grams nøyaktighet og kamera med blits. Etter en kjapp veie- og fotoseanse slippes fisken ut igjen. Vi har det gøy og vi fikk gjort det vi kom for. Men samtidig kjenner jeg at jeg er glad for at ingen har valgt å legge kveldsturen sin forbi denne bukta i kveld.

The post Artsjegeren appeared first on Hooked.

Vellykket artsfisketreff i Hardanger

$
0
0

I begynnelsen av juli arrangerte Mathias Botnen og Ivar Kaldheim artsfisketreff i Rosendal i Hardanger. Med til sammen 22 arter landet, fordelt på 15 fiskere, ble det hele en stor suksess, tiltross for visse værutfordringer.

Av: Endre Hopland

– Det hele ble veldig bra til slutt, selv om vi fikk en del frafall de siste dagene før treffstart på grunn av sykdom, jobb og mest sannsynlig værutsiktene. Værmeldingen så nemlig ikke altfor positiv ut i forkant, men de første deltakerne var likevel på plass allerede onsdagen. Resten kom de to neste dagene. Planen var å lage ankerlenke på 650-meters dyp, med skater, skolest og håkjerring som target, men disse måtte skrinlegges på grunn av været. Redningen ble samme undervannsskrent der Peter Lie og Sebastian Pedersen i fjor dro spisskate og skolest, sier Mathias Botnen til Hooked.

Den planlagte ankerlenken ble nemlig lagt til dette området, og allerede før Kjetil Guttormsen var på plass med ankeret, satt fisken som skulle vinne prisen for størst fisk under treffet. Denne var det arrangør Botnen som stod for selv, med en solid Hardanger-brosme på 10,8 kilo. Dette skjedde fredagen, den offisielle startdagen for treffet. Utover dagen ble det ellers landet mye standard dypvannsfisk, samt blålange, som er relativt vanlig i denne fjorden. Skolesten og spisskatene glimret derimot med sitt fravær.

– På kvelden ble gjengen samlet på campingen der flesteparten bodde for sosialt samvær, fisk- og pisspreik. Når det nærmet seg midnatt nevnte noen at det var strømskifte om ca. fire timer, så fire timer senere lå en noe redusert gjeng spredd utover fjorden på jakt etter nye arter. For min del var spisskate tanken, men siden det nærmet seg tidevannsskiftet tenkte jeg at jeg like gjerne kunne kaste på noen opphengere for å se om skolesten dukket opp. Ti minutter senere nappet det, tilslag ble satt og opp kom det en skolest på rett over kiloen, forteller Botnen.

Lørdagen ble det igjen ankerlenke på dypet, før folk fordelte seg utover for å satse etter forskjellige arter for muligheten til å vinne premien for helgens artsfisker. Været var brukbart denne dagen, men de fantastiske fangstene uteble, med et lite unntak. På plassen der det vanligvis fiskes blåkjeft på snaue 200 meters dyp bet det nemlig på en havmus hos Albin Dal. Denne ble aldri veid i båten, men ble estimert til å ligge et sted mellom halvannen og to kilo.

Se bilder fra artsfisketreffet her:

– Søndag klokken 12.00 var det tid for premieutdeling. Salar Sportsfiske, Thorsov Sportsfiske, Campelen på Bryggen, ESCA global, Seeberg A/S, Kjetil Guttormsen, Nærbutikken Spilde og XXL Forus jakt, fiske og villmark stilte i år som sponsorer, noe jeg setter umåtelig pris på. På premiebordet var det alt fra brett med Red Bull til Owner-kroker, ESCA, stenger og tacklebindeutstyr, forteller Botnen.

Resultatene under treffet ble som følger:

  • Årets lusuer (trøstepremie til den med dårligst fiske) gikk i år som i fjor til Tommy Mangrøy.
  • Årets ivrigste gikk i år til Sebastian Rinaldo Pedersen, som brukte mer tid på å finne veien til Hardanger enn å sove når han først var der.
  • Størst blålange fikk Vetle Westli med sin småpene på 3,93 kilo.
  • Størst fisk tok Mathias Botnen med Brosme på 10,8 kilo.
  • Best fisk ble demokratisk avgjort mellom deltakerne, og Albin Dal sin havmus stakk av med premien.
  • Helgens artsfisker, den gjeveste premien, gikk til slutt til Albin Dal og hans 14 arter i tidsrommet fredag klokken 10.00 til søndag klokken 11.00. Micro taltes for øvrig ikke med i noen av konkurransene.

Artsliste for treffet:

1. Lusuer, 2. Blåkjeft, 3. Vassild, 4. Havmus, 5. Lange, 6. Blålange, 7. Brosme, 8. Skolest, 9. Glassvar, 10. Knurr, 11. Hvitting, 12. Piggskate, 13. Makrell, 14. Paddetorsk, 15. Blåstål, 16. Bergylt, 17. Grønngylt, 18. Skrubbe, 19. Svarthå, 20. Hågjel, 21. Sei, 22. Lyr.

– Til syvende og sist må jeg bare takke alle sponsorer for de flotte premiene de har stilt opp med og ikke minst alle deltakerne som tok turen langveisfra for å treffe en gjeng likesinnede, ha det moro, preike piss og håpe på storfangst. Fiskingen gjør vi fordi det er gøy, og det er nettopp det som står i fokus under arrangementet. Folk skal kose seg fremfor å beine på etter lusuer for å få poengfisk. Både været og selve fisket kunne vi vært heldigere med, men godt fiske er bare en bonus under et slikt arrangement, og været kan bi gjøre svært lite med. Neste år håper jeg å se igjen alle fra i år samt de fra i fjor som ikke kunne komme. Og forhåpentligvis en del nye fjes. Som vi alle vet, jo flere jo bedre, sier Botnen til Hooked.

Artskongen Albin Dal sine betraktninger om treffet i Rosendal kan for øvrig leses på SFK Galskap sin egen blogg.

The post Vellykket artsfisketreff i Hardanger appeared first on Hooked.

Nå skal microkrokene ned på dypet

$
0
0

Helgen 19.-21. august inviteres alle interesserte til prosjektet Deep Micro 2016. Det skal fiskes over hele landet, og det er altså små kroker og dypt vann som er stikkordene.

Av: Endre Hopland

– Konseptet er enkelt: Vi bruker en helg på å fiske med kroker mindre enn #10, på 100 meters dyp eller mer. 10 og 100 er lett å huske. Målet er å se om vi får noe spesielt, og om vi som fisker kan lære noe. Det er selvsagt fare for at enkelte vil fylle bøttene med slimål, men hvem vet kva som kan dukke opp?, sier initiativtaker Sindre Bøe til Hooked.

Eventen foregår altså over hele Norge, akkurat der du selv ønsker. Om du fisker frå båt eller land, med hekle eller slep, er også helt opp til deg selv. Men det er altså småkrok og dypt vann som gjelder.

– Fangstene deler vi på Facebook-eventen til prosjektet, og så ser vi hva som skjer. Inviter gjerne alle dine venner som du tror vil ha glede av å delta på dette, men det er gjerne en fordel at de forstår hva krokstrørrelse 10 betyr, sier Bøe, som ikke legger skjul på at han håper på noen spesielle fangster når så mange småkroker skal ned på dypt vann langs kysten vår.

– Det finnes mange kule arter på dypet, inkludert en del arter som aldri tidligere har blitt tatt på sportsfiskeredskap, så dette blir spennende, sier han til Hooked.

For ordens skyld varierer størrelsen på kroker veldig fra produsent til produsent, men jevnt over har en krok i størrelse 10 et kokgap på under en halv centimeter. Dette er smått nok til at arter som firetrådet tangbrosme, smørflyndre, sølvtorsk, laksesild, lysprikkfisk, strømsild og lignende har en fair sjanse til å få krokene inn i kjeften. Det samme har dessverre sypikene, som nok kommer til å dominere denne helgens fangster. Men en vet som nevnt aldri hva som dukker opp i dypet…

The post Nå skal microkrokene ned på dypet appeared first on Hooked.

Nå tas det ansjos på stang i Oslofjorden

$
0
0

Tyrone Pablo i sportsfiskeklubben Galskap var egentlig på jakt etter brisling, men det var en annen og langt sjeldnere sildefisk som bet på de små fluene han fisket med i helgen. Nå er det ansjon som er hett i Oslofjorden.

Av: Endre Hopland

Den vesle sildefisken ansjos finnes i både Middelhavet, Svartehavet og de østlige delene av Atlanterhavet, og årlig fanger kommersielle fiskefartøy en del av den ettertraktede fisken langs norskekysten. Den planktonspisende arten tas deriomt veldig sjelden på stang, både fordi den er veldig liten, men også fordi den ytterst sjelden observeres innaskjærs her til lands. Men nå er den altså på plass i Oslofjorden, og de første sportsfiskefangstene er allerede registrert. Arten står for øvrig ikke oppført med noen offisiell norgesrekord, så nå er det absolutt muligheter for rekordjegere.

Det var altså Oslo-mannen Tyrone Pablo som fikk de første eksemplarene. Dette skjedde fredag i forrige uke, da han var på jakt etter brisling med ørsmå hekler. Plutselig så han en diger stim i overflaten, men det viste seg altså å være noe langt mer interessant enn brisling som ble jaget opp. Klubbkameratene i SFK Galskap bruker ofte ansjos fra asiatiske matbutikker som agn under vadefiske, så arten ble raskt identifisert. I løpet av helgen var også flere andre klubbmedlemmer på fjorden på jakt etter nye kryss i artslistene sine.

Tyrone Pablo
SJELDEN FANGST: Tyrone Pablo med ansjos fra Oslofjorden. (Foto: SFK Galskap)

– Jeg måtte i bryllup lørdagen, men så fort jeg våknet på søndagen dro vi rett ut. Fredagen fisket Tyrone i en stim på størrelse med en fotballbane, men søndag var den borte. Derfor måtte vi bare begynne å lodde rundt, og ved Nakholmen fant vi en mindre stim. Tyrone fikk syv stykker da, mens jeg fikk en. Tyrone fikk også brislingen som han manglet på listen sin, så det ble en vellykket fisketur, sier Daniel André Bjørndalen i SFK Galskap til Hooked.

Bjørndalen er blant de sportsfiskerne i landet med flest arter tatt på stang, og som alle artsfiskere med respekt for seg selv har han også en liste over arter det er sannsynlig å kunne møte på i norske farvann på et eller annet tidspunkt.

– Ansjosen stod ikke på denne listen, så dette ble en skikkelig bonusart. Slikt er alltid gøy. Dette her understreker jo også nok en gang hvor spesiell og rar Oslofjorden er. Den fungerer som en trakt som suger til seg snåle fisker. Det er en artig nabo å ha, sier han til Hooked.

Bjørndalen ansjos
BONUSFANGST: Daniel André Bjørndalen med en art han aldri hadde sett for seg at han skulle få i Norge, nemlig ansjos. (Foto: SFK Galskap)

De små sildefiskene tok for øvrig på nedtrimmede heklefluer i krokstørrelse 14. Bjørndalen regner med at det blir valfarting til Oslofjorden fra resten av klubbmedlemmene og de mest iherdige artsfiskerne i Norge de kommende dagene.

– Det er slik det fungerer når noe nytt og spennende dukker opp. I fjor var det stripet pelamide, i vinter var det gråhai og nå er det ansjos. Oslofjorden leverer, sier han til Hooked.

The post Nå tas det ansjos på stang i Oslofjorden appeared first on Hooked.

Den ukjente fisken er identifisert: Møt den marmorerte bergueren

$
0
0

Hørt om marmorert berguer før? Ikke det, nei. Det er ikke så rart, for inntil i dag var det ingen fiskeart som bar dette navnet. Nå er imidlertid den ukjente fisken fra Engelsviken identifisert som en Sebastiscus marmoratus, og arten har altså fått det norske navnet marmorert berguer.

Av: Endre Hopland

Morten Hvam og den merkelige fisken han dro opp utenfor Fredrikstad søndag ettermiddag, har gått sin seiersgang i skandinaviske nettaviser det siste døgnet. Det er egentlig ikke så rart. Den fremste fiskeekspertisen i Norge klarte nemlig ikke å artsbestemme fisken, som tok på en liten rekebit på 30 meters dyp. Dette er ekstremt sjelden kost, for kunnskapen i fiskefagmiljøene her til lands er veldig høy.

Otte Bjelland ved Havforskningsinstituttet i Bergen reagerte med et stort WOW da han fikk se bildene av den helt unike fangsten søndag kveld, og i likehet med flere av sine biologkollegaer ville ikke han begi seg ut på noen eksakt artsidentifisering. Han mente likevel at vi trolig skulle til Scorpaena-slekten, underklassifiseringen av Scorpaenidae-familien.

– Her må det trolig utenlandsk ekspertise på banen. Med så mange arter i familien som ligner, kan jeg ikke si noe sikkert og alle muligheter holdes åpne. Jeg føler meg imidlertid nokså sikker på at det er snakk om en Scorpaena av et eller annet slag, og det er ikke en vanlig norsk fisk. Dette er helt sikkert den første registreringen fra norske farvann noen gang, sa Bjelland til Hooked da.

Marmorert berguer (1)
SENSASJONSFISKEN: Morten Hvam med den unike fangsten fra Engelsviken. (Foto: Are Andersen)

Fiskeeksperten sendte selv bildene av den spesielle fangsten til professor Hiroyuki Motomura ved The Kagoshima University Museum. Motomura er ekspert på Scorpaenidae-slekten, og brukte ikke lang tid på å identifisere fisken fra Fredrikstad, som for øvrig var alvorlig langt unna der den burde vært.

– Flotte bilder. Jeg er helt sikker på at dette er en Sebastiscus marmoratus. Så vidt jeg vet er dette også det aller første eksemplaret som er registrert i Atlanterhavet, sier professor Motomura.

Dette bekreftes av Bjelland, som ikke legger skjul på at han er overrasket over hvilken art det faktisk er snakk om. Sebastiscus marmoratus er nemlig hjemmehørende i Stillehavet, primært fra det sørlige Japan til Fillippinene.

– Dette er jo ganske sprøtt, for det er en ekstremt lang svømmetur for en liten fisk. Her er det nok snakk om et eksemplar som har kommet med ballastvannet til et stort skip. Dette har vi sett har skjedd tidligere med andre organismegrupper, men dette er det første soleklare eksempelet med fisk jeg kjenner til, sier Bjelland til Hooked.

Annonse Hooked+

Da fangsten til Morten Hvam først ble kjent, begynte teoriene om hvilken fisk det faktisk kunne være snakk om å hagle. Vi har hørt mange kreative forslag, som strekker seg fra hybridisert og mutert ulke til pigghå, men det var unektelig mye stang ut på tippefronten. En som derimot traff blink i sine antagelser var artsfisker og fiskekjenner Sindre Bøe, som allerede på et veldig tidlig tidspunkt mente det måtte være snakk Sebastiscus marmoratus.

– Det viste seg jo at han traff blink, og det er imponerende. Nå har det seg slik at Artsdatabanken har gitt meg rollen som navneredaktør på marin fisk her til lands, og siden alle fisker som blir fanget i Norge skal ha et norsk navn, syntes jeg det bare var rett og rimelig at mannen som faktisk klarte å artsbestemme den nye fisken før alle andre skulle få være med i navneprosessen, sier Bjelland til Hooked.

Sindre Bøe
NAVNEFAREN: Artsfisker Sindre Bøe identifiserte den ukjente fisken fra Fredrikstad før noen andre, og ble belønnet med å få gi arten et norsk navn. Her er Bøe for øvrig avbildet med en av de norske artene i slekten, den flotte blåkjeften. (Foto: Bjørn Florø-Larsen)

Siden Sebastiscus marmoratus faller innunder kategorien rockfish utenfor de norske landegrensene, ble det naturlig å spinne videre på dette også i det norske navnet.

Les også: Sensasjonell fangst fra Fredrikstad

– I samråd med Sindre blir navnet på den nye arten marmorert berguer. Dette navnet sier både mye om fisken, og viser og også slektskapet til ueren. Fremover kommer vi for øvrig til å bruke navnet berguer på alle gruntvannsartene av Sebastiscus fra Stillehavet, sier Bjelland til Hooked.

The post Den ukjente fisken er identifisert: Møt den marmorerte bergueren appeared first on Hooked.


Mye fisk – lite micro

$
0
0

I helgen gikk prosjektet Deep Micro 2016 av stabelen, der fiskere over hele landet fisket i sitt eget nærmiljø med krokstørrelse 10 eller mindre på dyp fra 100 meter og nedover. Og det dukket opp mye rart fra dypet.

Av: Endre Hopland

Sindre Bøe, som tidligere denne uken fikk det ærefulle oppdraget å navngi en helt ny norsk fiskeart, er mannen bak det spesielle prosjektet, som altså handler om å prøve å lure de små raringene som lever på dypt vann til å ta små kroker. I løpet av helgen har flere titalls sportsfiskere vært ute i sine respektive fjorder og kyststrøk med microutstyr, og fisken har ikke latt vente på seg. Noe overraskende har det likevel blitt veldig lite fisk som kan karakteriserest som microarter, altså fisk som ikke blir særlig større enn kattematsize selv som fullvoksne.

– Jeg er imponert over deltakelsen, og det virker som den lave terskelen og de få reglene fenget. Det blir nok et lignende prosjekt neste år, for det er fremdeles mye smått og rart å utforske i dypet, sier Sindre Bøe til Hooked etter avsluttet fiskehelhg.

Akkurat hvor mange som faktisk var ute med microkrokene fredag, lørdag og søndag har han ikke helt oversikt over, men at det var et nokså betydelig antall er helt sikkert. Mange delte også bilder av fangstene- og metodene sine på Deep Micro-eventen på Facebook.

Blant de vanligste artene som dukket opp rundt om i landet denne helgen var svarthå, hågjel og pigghå, men enkelte steder stod også øyepålen og gapeflyndren tett. Ellers ble det tatt en del langer, brosmer, kolmule, sild, vassild, havmus, blålange og faktisk også en blåkveite fra Svalbard, i tillegg til vanligere arter som lusuer, torsk, sei og sypike.

Les også: Nå skal microkrokene ned på dypet

– Jeg vil gjerne takke alle som har deltatt på dette tullet. Jeg regner nesten med at de fleste endte opp uten særlig utbytte av dette annet enn en unnskyldning til å ligge på fjorden i tre dager, men slik er det bare, sier Bøe, som selv stort sett sveivet på små øyepål og gapeflyndrer helgen igjennom.

At større fisk tar små agn er ikke noe nytt, men litt overraskende er det likevel at så få fiskere faktisk endte opp med tellende microfisk. Blant alle innrapporteringer har Bøe plukket ut Adam Andrén sin sypike på 26 centimeter som den beste microfisken i konkurransen. Den øvrige oppsummeringen av prosjektet kan du lese her.

PS: En egen Deep Micro-spesial kommer i Hooked-spalten Redaktørloggen innen kort tid.

The post Mye fisk – lite micro appeared first on Hooked.

Markus (16) er landets yngste til å nå 100 arter

$
0
0

Bare et par uker etter at han fylte 16 år, noterte Markus Bygnes Guttormsen seg for sin art nummer 100 på stang i Norge. Denne bragden er han den yngste i landet som har klart.

Av: Endre Hopland

I juni ble 17 år gamle Andreas Vik fra Langesund den yngste nordmannen til å runde 100 arter på stang innenfor landegrensene noen gang. Bare en måneds tid senere var det Sigurd Davidsen fra Egersund sin tur til å nå 100 arter på stang i Norge. Dette skjedde et par uker før han fylte 17 år, og dermed var det en ny yngstemann på topp i 100 pluss-klubben. Forrige uke tok altså Markus Bygnes Guttormsen over tabelltoppen, etter at han noterte seg for art nummer 100 og 101 under en helgetur til Stavanger.

– Jeg har hatt et mål om å nå 100 arter lenge, men det var egentlig ikke meningen at det skulle skje så fort. Da Andreas Vik griede det da han var 17 år gammel, fikk jeg likevel et skikkelig kick, og bestemte meg for at jeg ville prøve å ta rekorden. Etter mye satsing og galskap greide jeg det også med god margin. Det er veldig moro, sier Guttormsen til Hooked.

Den unge artsfiskeren var 16 år og 18 dager gammel da en liten hornkvabbe tok agnet hans under en fisketur i Stavanger. Denne ble altså art nummer 100, etter at en hårvar hadde blitt notert som art nummer 99 tidligere på kvelden. Stemningen var naturlig nok god på dette tidspunktet, og dagen etter ble ting enda bedre. Da satt nemlig art nummer 101 også, i form av en femtrådet tangbrosme.

Guttormsen, som er sponset av IMA Fishing Norway og medlem av fiskeklubben SFK Galskap, begynte å fiske da han var fem-seks år gammel sammen med med pappa Kjetil. Siden den gang har det blitt mange timer med stangen i hendene,

– Det startet i det små med lett båtfiske etter sandflyndre, og jeg begynte så smått å telle noen arter da jeg var rundt 12 år gammel. Da jeg var 14 år begynte jeg å reise litt rundt og satse litt mer, og spesielt det siste året har det vært veldig mye fokus på å fange nye arter. I år alene har det blitt 21 nye, sier han til Hooked.

16-åringen fisker klart mest sammen med Guttormsen senior, da artsmiljø på Karmøy ifølge han selv ikke er så veldig stort.

– Her hjemme går det mye i havfiske, men vi har også noen turer sammen med andre, i tillegg til klubbturer med SFK Galskap, forteller han.

Den av de 101 artene han rangerer høyest er en skjeggtorsken han fikk under Langesund fiskefestival for to år siden. Dette beskriver han som en stor opplevelse. Drømmefisken er han derimot litt mer usikker på, men både hvitskate og storkveite er gode kandidater.

Selv om Guttormsen har rundet 100 arter i en alder av bare 16 år, er det fremdeles mye rart å fiske etter i både sjø og ferskvann. Og planene fremover er allerede under utarbeiding.

– Det føles helt sykt deilig å nå 100 arter etter så mye satsing, og det naturlige målet nå blir jo å nå 110 arter, kanskje i løpet av neste år. Tiden vil vise, sier han til Hooked.

The post Markus (16) er landets yngste til å nå 100 arter appeared first on Hooked.

ArtsFiske.com – artsfiske for alle

$
0
0

Denne helgen lanseres ArtsFiske.com, en helt ny portal for alle som liker fiske etter forskjellige arter. Aldri tidligere har artslisteføring vært så enkelt og sett så bra ut som nå.

Av: Endre Hopland

– Jeg har vært fiskeinteressert hele livet, og for en som er oppvokst med data- og TV-spill på 80- og 90-tallet, har det alltid vært et savn etter noe som kan kombinere disse to interessene. Jeg har gått rundt med en tanke om å gamifye fiskingen i mange år, men aldri gjort noe med det før nå, sier nettsidegründer Øystein Aas til Hooked.

Det var først da Aas fattet interesse for artsfiske at snøballen virkelig begynte å rulle. I forbindelse med en årlig fisketur med kompisgjengen, var tanken å kjøre en liten konkurranse der karene baserte seg på et specimenpoengsystem.

– Som IT-konsulent måtte jeg ta ansvar, og jeg begynte å snekre på en nettside som vi skulle bruke til å holde styr på poengene. Den ble selvsagt ikke ferdig i tide, men jeg fortsatte med prosjektet etter fisketuren. Tilfeldighetene ville ha det til at jeg og fiskekompis Bjørnar møtte Bjørn Florø-Larsen på Skibs- og fiskeriutstyr i Trondheim. Han var et fjes vi kjente igjen fra fiskeverden, og Bjørnar nevnte for Bjørn at jeg holdt på med dette hobbyprosjektet, sier Aas til Hooked.

Florø-Larsen, som ikke akkurat er kjent for å sitte rolig med hendene i fanget, ble veldig ivrig, og etter en del samtaler fikk han rollen som fagansvarlig ekspert i prosjektet. Dette inkluderer blant annet ansvaret for å utvikle poengsystem, medaljegrenser og andre vesentlige momenter på sidene. Florø-Larsen har i tillegg hatt kontakten med det norske artsfiskemiljøet, og har sanket inn alt av ønsker, kommentarer til poenggrenser, funksjonalitet, rapportering av bugs og lignende.

– Målsetningen med ArtsFiske.com er å lage en løsning som skal gjøre det artig for folk å registrere fiskene sine, uavhengig av om man er en ihuga artsfisker som kan tilbringe helgene på hustrige moloer på jakt etter femtrådet tangbrosme, eller om man er en sommerfisker som stort sett fanger makrell, torsk eller sei. Håpet er at sidene kan være en ekstra motivator til å jakte en ny art eller forsøke å sette en ny rekord i kompisgjengen, eventuelt bare loggføre sine egne fangster i håp om å få en ny badge, sier Aas til Hooked.

Dersom du ikke skjønte så mye av dette, må du bare lese videre. Hovedopplegget på den nye portalen er ren listeføring, der alle som ønsker det kan legge inn sin egen artsliste. I denne registreres det største eksemplaret av alle fiskeslagene du har fått på stang i Norge, med både dato, fangststed, vekt, lengde (frivillig) og bilde (frivillig). Listen er selvsagt din egen, og hva du velger å føre opp som dine personlige rekorder er helt opp til deg selv.

Utenom de rene artslistene, er systemet lagt opp slik at alle oppgitte vekter blir satt inn i et medaljesystem, der bronsemedalje er et bra eksemplar, sølvmedalje er et veldig bra eksemplar og gullmedalje er et sjeldent bra eksemplar (specimen). Det største eksemplaret av hver art som er registrert med bilde, blir også samlet i en rekordliste for alle som har registrert sine artslister. Fisker kan bare havne på denne listen dersom de er registrert med bilde.

På din egen profil har du alltid mulighet til å laste opp nye fangster, enten det er nye artsregistreringer eller større eksemplarer av arter som allerede er registrert. Her vil du også ha oversikt over egen medaljefangst, og hvilke fisker det er forbedringspotensial på. I tillegg vil du til enhver tid kunne se dine egne artspoeng. Disse er regnet ut basert på de til enhver tid gjeldende rekordfiskene for hver enkelt art. Som om ikke dette er nok, er det også mulig å samle såkalte badges for forskjellige fangstrelaterte prestasjoner. Alt av lister, arter, poeng og badges kan til enhver tid sammenlignes med andre brukere.

– Vi har kjørt testing en god stund nå, og testerne har i hovedsak bestått av personer med lang fartstid i artsfiskemiljøet. Men også noen hobbyfiskere med færre arter på listene har fått være med for å få litt spredt demografi. Responsen har faktisk vært superpositiv, helt fra de første slapp inn tidlig i prosessen. Årsaken til det er nok først og fremst fordi dette er noe artsfiskemiljøet har manglet og ønsket seg lenge. Samtidig har ikke folk vært redde for å fronte sine konstruktive og kritiske meninger, innen alt fra grunnvekter til ren funksjonalitet. Det er vi veldig glade for, for det har kommet inn mye bra innspill hele veien. Med denne oppbygningsprosessen tror vi at verktøyet blir akkurat det mange av artsfiskerne har savnet i mange år, og vi føler oss nokså sikre på at vi kan leve opp til slagordet Av artsfiskere, for artsfiskere, sier Aas til Hooked.

oystein-aas
FISKEENTUSIAST: Øystein Aas er mannen bak ArtsFiske.com, og foreløpig den fiskeren som har fått den største breiflabben som er registrert i det nye systemet. (Foto: Privat)

Den 36 år gamle trønderen har altså vært en ivrig fisker hele livet, men han legger ikke skjul på at interessen har tatt seg opp etter at han begynte å utvide horisonten med artsfiske.

– Fiskesuget har økt voldsomt i takt med at vi har sluppet inn nye brukere, og jeg har rast nedover på de poenglistene. Antall fisketimer har dessverre også rast nedover, da stort sett all ledig tid i det siste har gått til å utvikle ArtsFiske.com. Når sidene nå skal lanseres for alle, skal jeg prioritere fisking og sankes badges og poeng selv, forteller han.

I løpet av den lukkede testprosessen har over hundre brukere registrert seg i. Aas tror dette tallet kan doble seg etter lanseringen, men forsikrer at han vi sikter.

– Jeg håper dette er en løsning som kan appellere til så mange som mulig av alle Norges hobbyfiskere. Det er i alle fall meningen. Selv om en kanskje er langt unna de fremste artsjegerne i både antall og størrelse på fisk, kan en likevel føre sin egen liste, og kanskje også få inspirasjon fra fangstene til de ivrigste og dyktigste artsfiskerne i landet. Medaljesystemet og badgene blir også en gulrot for alle, sier han til Hooked.

I skrivende stund er det registrert 3341 fisker i databasen til ArtsFiske.com. Den minste av disse er bare 0,16 gram, mens den største er nesten 1,1 tonn. I gjennomsnitt har hver fisker 44,9 registrerte arter og 139 unike fiskeslag er i systemet. Meld deg på du også, da vel!

The post ArtsFiske.com – artsfiske for alle appeared first on Hooked.

Hvem får flest arter i november?

$
0
0

I samarbeid med Hooked og Lydbokforlaget, introduserer nå ArtsFiske.com sin aller første konkurranse. All fisk tatt i løpet av november er tellende, og alle som vil kan delta.

Av: Endre Hopland

Konkurransen som nå er i gang, er delt opp i tre kategorier: Flest antall arter (ved likt antall vil fisk med høyest poeng være avgjørende), flest artspoeng (her teller kun den beste av hver art) og best bilde (her vil folket være juryen ved avstemning).

For å delta må du registrere en brukerprofil på ArtsFiske.com. Etter at registreringen er gjennomført, går du til fanen Konkurranse i toppmenyen, og så er du i gang.

Konkurransen gjelder kun for fisk fanget i november, og alle fangster må være dokumentert med bilde. Alle fangster registreres på vanlig måte, men du må være påmeldt konkurransen for å delta. Alle kategorivinnere vil få en overraskelse i posten etter at konkurransen er avsluttet.

– ArtsFiske.com er basert på tillit mellom våre brukere. Oppdager vi brudd på dette, har vi mulighet til å stenge ute brukere. Slike regelbrudd vil også kunne ødelegge for eventuelle fremtidige konkurranser, så vi satser på at folk holder seg til regelverket, sier mannen bak siden, Øystein Aas, til Hooked.

ArtsFiske.com, som ble lansert for et par uker siden, har nå passert 300 brukere. Nå ønsker altså Aas både eksisterende brukere og nye medlemmer velkommen til november-konkurranse.

The post Hvem får flest arter i november? appeared first on Hooked.

En litt annerledes historie om en blanketur

$
0
0

Vi har alle hatt fisketurer som ikke har gått helt etter planen, men at noen er verre enn andre hersker det liten tvil om. Og den som gir seg er en dritt.

Av: Thore Bergh, SFK Galskap 

Fikk beskjed på jobben at jeg hadde for mange feriedager igjen, og at jeg måtte ta ut noen av disse før årsskifte. Fikk øyeblikkelig en tanke i hodet om en fisketur og 1 uke ferie ble bestemt 01-06.11.2016. Etter litt sjekking og samtaler med lokale helter ble det bestemt at turen gikk til barteland. Det skulle satses på spisskate, kloskate og skolest. Alle arter jeg mangler. Skulle bruke bilen som base for å fiske effektivt gjennom dag og natt.

Bilen ble pakket for alle eventualiteter torsdag så jeg kunne reise rett etter jobb på fredag. Her skulle det ikke kastes bort noen tid. Det eneste problemet var værmeldingen. Den varslet om skikkelig drittvær med mye vind og nedbør. Men værmeldinger stoler man jo ikke på, så jeg satte avgårde mot Trondheim på fredag, med planer om litt bryggefiske etter poengfisk ti NM på kvelden.

Vel fremme i Trondheim på kvelden viste været seg å stemme med værmeldingen. Ved første brygge gikk sjøen hvit og regnet kom sidelengs. Bilen sto å gynget i vinden og fisking var uaktuelt. Dro til en annen brygge jeg har fisket på før, i håp om at denne lå litt mer i le, men nei da. Dette var ikke fiskbart vær. Satte meg over i passasjersetet og tok meg et par pils. Litt koselig å sitte inne i bilen og høre på uværet ute. Gikk bak i bilen og sovnet som en stein.

Lørdag morgen våknet jeg i 0900 tiden. Bilen gynget enda og regnet kom fremdeles sidelengs. Bestemte meg fort for å ta turen videre til Namsos. Target var spiss og piggskate. I Namsos var pod og stenger på plass ganske fort. Hang en kanne med spylevæske under poden for å holde den på plass. Det viste seg fort å ikke holde, stenger og pod fløy bortover brygga etter 5 minutter. Rigget opp igjen, denne gangen med 2 kanner spylevæske. Da bli den hverrtfall stående.

blanking-thore-bergh-4

Etter et par timer får jeg beskjed om at jeg har valgt feil brygge. Er en annen brygge i nærheten Spisskatene er tatt fra. Rigger fort ned og flytter, skjedde ikke noe her likevel. Får besøk av Jim Frode Rygh og sønn utpå kvelden som også slenger ut et par stenger. Hyggelig med litt besøk, men det skjer svært lite på stengene.

Lørdag blir til søndag, har fisket gjennom natta uten annet en slimål og agntyver å melde om. Regnet og vinden er blitt noe mildere.

Etter en kjapp tur i butikken, som faktisk er åpen på søndag rigger jeg opp igjen. Jeg trenger bare 1 kanne spylevæske nå.

blanking-thore-bergh-5

Ja, det fortsetter med slimål og smånapp, agnbytte med ca 30 minutters mellomrom. Rett etter at mørket kommer igjen skjer det endelig noe på stanga. Minner ikke om skate, så jeg setter tilslag. Opp kommer en torsk på 5.4 kilo. Fin fisk, men kjenner jeg blir litt skuffa. Får plutselig besøk av en oter på brygga. Denne har tydelig truffet fiskere her før å jeg håndmater denne med fisk. Ganske kul opplevelse. Når jeg setter meg inn i bilen for å varme meg litt hopper den opp og legger forlabbene på låret mitt. Utrolig moro å komme så nær et vilt dyr.

Utpå natta skjer det endelig. Litt forsiktig napping, noen meter run, stille og nytt run. Setter tilslag og kjenner tyngden i ca 2 sekunder, så ingenting…. Fortommen ryker midt på. Er det mulig!!!

Rigger opp igjen og får agn uti igjen, men mer skjer ikke denne natta. Kjenner jeg begynner å hate slimål.

Mandag fortsetter der søndag slapp. Skjer svært lite på stengene, så jeg avtaler med Jim Frode å møte han i Stjørdal på tirsdag etter kloskate, og Bjørn Florø på onsdag etter skolest, eventuelt stor brosme og lange. Har en veldig dårlig brosmepers, så det så lyst ut med forbedring av denne og poeng til NM. Utpå natta kommer oteren tilbake, å denne gangen har den med en unge. De får litt mer fisk av meg og forsvinner igjen etter en times tid. Etter en lang natt uten annet et stadige agnbytter å melde om reiser jeg tidlig tirsdag morgen til Stjørdal.

Gleder meg til dette. Været er endelig blitt ok, kloskate virket som en bortimot bankersfisk og riggingen går fort. Har laget flere takler ferdig for raske agnbytter.

blanking-thore-bergh-1

Jim Frode kommer innom med kaffe og fisker litt før han må tilbake på jobb. Her var det mer hektisk. Napp og run hele tiden. Uante mengder med hvitting, knurr, og hyse. Slimålen får ikke en sjanse her. Utpå natta blir det litt stillere, men hågjelen begynner å bli en plage, å slimålen får tid til å forsyne seg. 3 spennende run som alle viste seg å være knurr.

Dagen og natta går uten at kloskata viste seg, å på morran kom Jim Frode innom med mere kaffe. Fy f… hvor godt nytraktet kaffe smaker 😊 Med klarværet hadde temperaturen falt ned mot -5 på natta. Gnur litt utover dagen da jeg ikke skal møte Bjørn F. før på ettermiddagen, men det skjer ingen ting. Ikke engang slimålen tar agnet. Begynner å føle på at jeg ikke er 20 år lenger, hehe. Men været er blitt helt kanon. Sola skinner fra skyfri himmel og vinden er borte. Får tørket det våte tøyet før jeg setter kurs mot Trondheim igjen.

blanking-thore-bergh-2

Hadde snakket litt med Kjetil Guttormsen om muligheten for en tur til Stord etter Spiss hvis alt annet skar seg. Var jo tatt en del spiss er og oddsen for å kunne få sorten der var gode. Kjetil bekrefter at han har fått fri fra jobb på fredag så nå er det bestemt at kursen settes mot Stord torsdag ettermiddag etter morgenfiske med Bjørn F.

Hvis denne turen var hard til å begynne med ble den nettopp hardere….

Møtte Bjørn hjemme hos han ca kl 1600 onsdag ettermiddag. Vi hadde dårlig tid så ting ble pakket i bilen fort for å rekke 2 timers vinduet etter skolest. Med webasto i båten ble dette en kosetur ut til skolesten. Takkel ble rigget å sluppet ned. 2 timer senere var neste blanketur etter en targetart et faktum. Vi reiste hjem til Bjørn med planer om en tidlig morgenøkt etter sko og noen nedslipp etter store brosmer. Bjørn vartet opp med hjemmelaget fiskesuppe med hvitløksbaguetter og et par kalde øl. Sofaen virket utrolig innbydende etter å ha sovet i bilen siden fredag, og lukkøyet kom ganske raskt.

Klokka ringte, føltes det som, alt for tidlig på torsdag morgen. Etter en bedre frokost med egg, bacon og bønner sattes kursen igjen ut med båten etter skolest.

Men, denne turen fortsetter som den startet. Skolestvinduet kom og gikk uten at det var så mye som et napp i stanga mi. Nå begynte været å bli dårlig igjen å det snødde tettere og tettere. Bjørn bestemte likevel at jeg måtte få noe ut av turen så vi flyttet båten til der de store brosmene bodde.

Stengene ble agnet om og store agn gikk til bunnen på ca 400 meter. Tok ikke lang tid. Det nappet i stanga og opp kom en brosme på ca 3 kg. I følge Bjørn skulle dette ikke være mulig. Så små fisk er agn der nede. Det blir agnet om og ned går agnet igjen.

Nå er det Bjørn som får napp. Der e’an, hører jeg, å tilslag settes. Ja, denne er tydelig større. Bjørn lander en på over 10 kilo. Jeg har noen napp uten at noe sitter, så det blir agnsjekk. Armene mine er dårlige å jeg kjenner at dette antagelig blir siste nedslipp for meg. Så er det noe bortpå igjen, tilslag settes og det er klart før jeg begynner å sveive. Dette er nok en liten en. Jo da, opp kommer en på knappe 2 kilo. Bjørn drar seg i håret å forstår ingen ting. Armene mine er helt ferdige så kursen settes mot land. Jeg skal videre til Stord og Bjørn skal på jobb.

Fremme hos Bjørn igjen blir bilen pakket fort, og kursen settes mot Stord hvor jeg skal møte Kjetil fredag morgen. Underveis har Kjetil bestemt seg for å dra denne kvelden og prøve seg på litt kveldsfiske mens han venter på meg. Han har også ordnet overnatting der båten skal settes ut. Kjører på GPS kurs over Sognefjellet, noe som ikke var så lurt da den veien jeg skulle ta midt oppe på fjellet var vinterstengt. Måtte derfor nesten til Sogndal og ta 2 ferjer for å komme til Stord. Klokka ble 01.30 før jeg møtte Kjetil, å nå har drittværet virkelig kommet tilbake.

Vi står opp tidlig fredag morgen og legger ut etter spisskate. Finner hotspoten, men sliter med ankerfeste i vinden. Får til slutt ankerfeste men ligger noe utenfor spotten. Etter 4-5 timers fiske har vi ikke fått noe annet en hågjel. Vinden og regnet er skikkelig ille så vi bestemmer oss for å gå til land å varme oss litt å få i oss noe mat. Etter å ha fått på oss tørre klær og fått i oss en pizza tar vi båten ut igjen. Vinden og regnet har gitt seg litt, å vi får ankerfeste der vi vil ha det. Dette skal bli kult. Rett plass, bedring i været og troa på topp.

Men, nei da. Utpå kvelden var det bare hågjel som hadde tatt agnet. Vi pakket sammen, fikk båten på hengern, tok en liten timeout for å vurdere om vi skulle kjøre til Karmøy nå, eller overnatte her. Vi dro til Karmøy.

Tidenes blanketur for min del var et faktum. Etter å ha overnattet hos Kjetil kjørte jeg hjem til Askim på lørdag.

Så tilbake til overskriften på denne rapporten, jeg står ved mottoet: Den som gir seg er en dritt!

Stor takk til alle som har hjulpet meg med tips og guiding på turen. Takk til Jim Frode for lån av senkehåv, kaffe og guiding, takk til Bjørn F. for tidenes fiskesuppe, overnatting og båtturer og takk til Kjetil som tok seg fri fra jobb og stilte med båt på Stord. Denne turen kommer til å bli tatt igjen, men på en annen årstid og med en annen værmelding…

The post En litt annerledes historie om en blanketur appeared first on Hooked.

Gjermund fikk 29 forskjellige arter i november

$
0
0

I løpet av november meldte 54 deltakere inn 244 fisker til ArtsFiske.com sin aller første konkurranse. Gjermund D. Nomeland noterte seg for hele 29 forskjellige arter, og stikker av med hovedpremiene.

Av: Endre Hopland

– Det har vært veldig bra respons på konkurransen, så vi er godt fornøyd. Imponerende aktivitet til november å være. Det ble også jevnt hele veien inn, og til slutt var det bare seks poeng som skilte første- og andreplass på artspoengdelen, sier ArtsFiske.com-gründer Øystein Aas til Hooked.

I hele november var alle interesserte invitert til å melde inn sine fangster til artsfiskenettstedet sin aller første konkurranse. Det ble konkurrert i flest arter, mest artspoeng og best bilde. Sistnevnte konkurranse var en avstemning, der brukerne selv fikk være med på å avgjøre hvem som vant.

På artsfronten var det til slutt Gjermund D. Nomeland som trakk det lengste strået, med sine 29 arter. Erlend Alexander H. Borge kom nært med sine 25 arter, men det ble ingen sigar. Det vil si, litt sigarføring ble det faktisk, for Borge sitt beinharde nattbadbilde i 3,5 minusgrad, gikk faktisk til topps i fotokonkurransen.

borge

I artspoengkonkurransen, der det altså var om å gjøre å få mest mulig poeng regnet ut fra tidligere registrerte fangster, var det også Nomeland som stod igjen som seiersherre. Men det var ikke mer enn så vidt. Asgeir Kvalsund var under seks poeng bak vinneren da november ebbet ut, vel og merke med syv arter mindre.

De fullstendige resultatene fra november-konkurransen finner du her. Vinnerne får med seg fine premier fra Lydbokforlaget og Hooked.

Etter et par måneder med drift, har ArtsFiske.com nå 369 registrerte medlemmer. Disse har til sammen fått 150 forskjellige arter på stang i Norge. 19 767 kilo fisk er registrert i databasen, og snittvekten er nesten 2,4 kilo.

– Vi er veldig fornøyd med starten og mottakelsen, og gleder oss til fortsettelsen. Konkurransen har også vært en bra opplevelse, og det kommer garantert til å dukke opp flere, sier Øystein Aas til Hooked.

The post Gjermund fikk 29 forskjellige arter i november appeared first on Hooked.

Microkongen Kim Rasmussen

$
0
0

Med 238 poeng gjorde Kim Rasmussen reint bord i microklassen i NM i sportsfiske 2016. Nærmeste konkurrent var nesten 100 poeng bak.

Kim Rasmussen har de siste årene etablert seg som en av de aller fremste microfiskerne i landet, noe nok en NM-seier viser tydelig. I 2016 har han fått mange rare småfisker, primært i saltvann, og det er diversiteten som gjør at han stikker fra resten av feltet i sammendraget.

Blant godfiskene i 2016 finner vi blant annet specimeneksemplarer av både glasskutling, gressgylt, nordlig tangbrosme, piggulke, rødflekket kutling, sandkutling, tangkutling, tangkvabbe og tangstikling.

I microklassen kan en melde inn alle saltvanns- og ferskvannsfisker med specimenvekt på under 150 gram. De ti største eksemplarene av hver art er tellende i sammendraget, og hver deltaker kan ha inntil to tellende fisk per art. Toppfisken gir ti poeng, og poengsummene faller proporsjonalt med fiskenes plasseringer. Det betyr at en deltaker maksimalt få 19 poeng per art.

I microklassen ble det i 2016 registrert til sammen 358 godkjente fisker. Disse hadde en samlet vekt på 10,49 kilo. Kim Rasmussen gikk altså helt til topps i konkurransen med sine 238 poeng. Nærmeste konkurrenter var Daniel André Bjørndalen med 144 poeng og Sigurd Davidsen med 133 poeng.

Den fullstendige resultatlisten for microklassen finner du her.

The post Microkongen Kim Rasmussen appeared first on Hooked.


Denne vesle tjukkasen er ny norgesrekord

Her jubler Martin (5) for art nummer 50

Denne vesle dragen er faktisk en kjempe – og ny norgesrekord

Knurren bringer artsfiskekonkurransen nærmere hovedstaden

Tor (71) med sensasjonell stangfangst fra Sponvika

Viewing all 114 articles
Browse latest View live